Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Een psychosomatisch fysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van spannings- en/of stressgerelateerde klachten en onbegrepen pijnklachten.

Het woord psychosomatiek is een samengesteld woord van de twee griekse woorden ‘psycho’: de psyche of de geest, zoals gedachten, emoties en gedrag, en ‘soma’: het griekse woord voor lichaam.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het zijn twee delen in hetzelfde systeem die op elkaar reageren. Op het moment dat er een lichamelijke klacht ontstaat beïnvloedt dat onze gedachten, emoties en gedrag. En andersom natuurlijk ook, onze emoties, gevoelens en gedrag beïnvloeden ons lichaam.

Als psychosomatisch fysiotherapeut behandel ik zowel volwassenen als kinderen.

Als de balans tussen psychische en lichamelijke belasting verstoord raakt, uit zich dat in spannings- en/of stressgerelateerde klachten en/of onbegrepen pijnklachten. De balans kan door veel uiteenlopende dingen verstoord raken. Het heeft altijd te maken met de verstoring tussen de belasting (dat wat je doet) en de belastbaarheid (dat wat je kan). Psychosomatische fysiotherapie biedt een behandeling die gericht is op het inzicht krijgen in de disbalans en het herstellen van de balans. De balans tussen belasting en belastbaarheid, tussen hoofd en lichaam, doen en laten, voelen en denken, geven en nemen, binnen en buiten, ik en de ander.

Voor wie

Mensen met de volgende klachten kunnen gebaat zijn bij psychosomatische fysiotherapie:
     * Hyperventilatie
     * spanningsklachten
     * chronisch pijn
     * fibromyalgie
     * chronische (spierspannings-)hoofdpijn
     * chronische nek-, schouder-, rugklachten
     * angst-, en paniekaanvallen
     * (lichte) depressie
     * overspannen
     * burn-out
     * chronische vermoeidheid
     * onbegrepen klachten (buikpijn, hoofdpijn, hyperventilatie)

De behandeling

In de behandeling zal het anders leren omgaan met uzelf, uw klacht en uw omgeving een belangrijke plaats innemen. Het leren zien, toelaten en accepteren van hoe het is, is een belangrijke stap. Pas wanneer u weet wat er is en waar u staat kunt u gaan onderzoeken hoe u daarmee verder kunt en wilt.
In de behandeling staat u als mens centraal. In de intake wordt het probleem geïdentificeerd, het doel vastgesteld en een behandelplan opgesteld.
Uiteraard gebeurt dit aan de hand van uw vraag, uw wensen en uw mogelijkheden. We gaan op zoek naar wat u nodig heeft en wat voor u werkt.
Zo wordt elk behandelplan een persoonlijk en op maat gemaakt programma.

In mijn behandeling maak ik gebruik van de volgende technieken/methodes:
     * lichaamswerk
     * massage
     * mindfulness
     * NLP
     * systemisch werk

Er wordt van u een actieve inzet verwacht tijdens het behandelproces.