Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Een psychosomatisch fysiotherapeut is een fysiotherapeut gespecialiseerd in de behandeling van spanningsklachten, stress gerelateerde klachten en chronisch (onbegrepen) pijnklachten.

Het woord psychosomatiek is een samengesteld woord van de twee Griekse woorden ‘psycho’: de psyche of de geest, zoals gedachten, emoties en gedrag, en ‘soma’: het griekse woord voor lichaam.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het zijn twee delen in hetzelfde systeem die op elkaar reageren. Op het moment dat er een lichamelijke klacht ontstaat beïnvloedt dat onze gedachten, emoties en gedrag. Andersom gebeurt dat ook, onze emoties, gevoelens en gedrag beïnvloeden ons lichaam. Als iemand bijvoorbeeld met een hamer op zijn duim slaat, ontstaat er als eerste een lichamelijke pijnreactie, de primaire reactie. Dit zorgt ervoor dat we ophouden met timmeren en onze duim gaan verzorgen. Afhankelijk van de persoon en de situatie, kunnen er angstige en/of negatieve gedachten ontstaan. Als deze persoon bijvoorbeeld pianist is kan er angst ontstaan over zijn werk. Deze gedachten kunnen de ervaren pijn verergeren en het genezingsproces verstoren. Dit noemen we de secundaire reactie. Psychosomatische fysiotherapie biedt een behandeling die gericht is op het in kaart brengen van de negatieve gedachtenpatronen om deze te veranderen.

Een ander belangrijk punt waar ik me als psychosomatisch fysiotherapeut naar kan kijken is de balans tussen belasting en belastbaarheid. Als deze balans verstoord raakt, uit zich dat in stress gerelateerde spanningsklachten en/of onbegrepen pijnklachten. Onbegrepen pijnklachten betekent pijnklachten zonder duidelijke lichamelijke oorzaak. De balans kan door veel uiteenlopende dingen verstoord raken. Het heeft altijd te maken met de verstoring tussen de belasting (dat wat je doet) en de belastbaarheid (dat wat je kan). Psychosomatische fysiotherapie biedt een behandeling die gericht is op het inzicht krijgen in de disbalans en het herstellen van de balans. De balans tussen belasting en belastbaarheid, tussen hoofd en lichaam, doen en laten, voelen en denken, geven en nemen, binnen en buiten, ik en de ander.

 

Voor wie

Mensen met de volgende klachten kunnen gebaat zijn bij psychosomatische fysiotherapie:

Hyperventilatie

Spanningsklachten

Chronische pijn

Fibromyalgie

Chronische(spierspannings-) hoofdpijn

Chronische nek-, schouder- en rugklachten

Angst-, en paniekaanvallen

(lichte)depressie

Overspannen of Burnout
Chronische vermoeidheid

Kanker, psychosomatische begeleiding